forum.netbsd.se - NetBSD Sweden

You are not logged in.

#1 2004-11-29 23:05:53

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

bredbandsbolaget och netbsd

tjoh,

har ett litet knepigt problem med min nya netbsd gateway och bbb. får ip, namnservrar och gateway via dhclient
men kan endast pinga gatewayen, inte namnservarna (och därav inget annat).
ipf.conf innehåller endast:
pass in all
pass out all

samma uppkoppling fungerar korrekt i fedora linux.

all hjälp är välkommen.

Offline

 

#2 2004-11-29 23:14:06

Borage
Member
Registered: 2004-11-24
Posts: 27

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Vilken gateway och varifrån? Jag antar att du menar från en dator som är kopplad till din netbsd gateway. Kan du pinga någonting på internet från din netbsd gateway, t.ex. ftp.sunet.se?

Last edited by Borage (2004-11-29 23:20:29)

Offline

 

#3 2004-11-29 23:15:47

viktor
Administrator
From: Sweden, Umeå
Registered: 2004-05-10
Posts: 69
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Är din route helt korrekt?

Kolla den genom:

$ route show|grep default

Har du prövat att stänga ner din firewall helt?
kanske kan vara något problem med ditt ipfilter?
Har du glömt att logga in? Eller B2 kanske inte använder något login?

Det verkar riktigt underligt att det ska fungera under linux men inte under NetBSD.
Nu utgick jag ifrån att detta inte gällde någon lokal burk på ditt interna nät via NAT hemma, utan endast uppkopplingen till din gw/fw och att du endast kunde pinga din ISP's gateway.

Jag återkommer om jag kommer på något mer.

/Viktor

Offline

 

#4 2004-11-29 23:16:23

fredrik
Administrator
From: Göteborg, Sweden
Registered: 2004-05-10
Posts: 229
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Om det är så att du bara kan pinga din egna gw från en av dina andra datorer så får du ta en titt på NAT:
http://www.netbsd.org/guide/en/chap-net … sect-ipnat

Offline

 

#5 2004-11-30 09:34:11

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

det är ifrån min netbsd router jag inte kan pinga något annat än bbb's gateway (givetvis kan jag inte pinga något annat från mina klienter heller)

routerna är jag 99% säker på är korrekta, ska ta och trippel kolla dem sedan ändå smile

Last edited by mgor (2004-11-30 09:52:16)

Offline

 

#6 2004-11-30 10:37:35

mikael
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2004-05-11
Posts: 101

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Vänligen posta utskriften av 'route show'
Testa även
traceroute -n -q 1 195.198.213.19

Offline

 

#7 2004-11-30 10:57:41

Borage
Member
Registered: 2004-11-24
Posts: 27

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Det låter som att default gateway inte är rätt, alternativt dns problem om du pingar med namn. I och med att du får allt servertilldelat så borde det fungera från din gateway, såvida du inte har lagt till något statiskt.

Last edited by Borage (2004-11-30 11:10:13)

Offline

 

#8 2004-11-30 13:51:25

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

# route show
Internet:
Destination             Gateway             Flags
default                   213.114.252.1    UG
<snip>
192.168.144.0/24    link#3               U
213.114.252.0/22    link#2               U
<här tar det en jädrans tid innan resten av utskriften kommer>
213.114.252.1         <mac adress>    UH
213.144.253.138     127.0.0.1           UGH
<snip, Internet6>

# traceroute -n -q 1 195.198.213.19
...
1.  10.244.128.97    21.106 ms
2. *
3. *
4. *
5. *
6. *
...
45. *
^C

verkar ju vara något mysko med routerna.

Offline

 

#9 2004-11-30 15:01:21

mikael
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2004-05-11
Posts: 101

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Skumt att din default gateway (213.114.252.1) inte är samma som första hoppet
med traceroute (10.244.128.97). Dessutom är 10.244.128.97 en svart address.

Att det tar lång tid har att med utskriften från 'route show' beror på att
du inte har en fungerande DNS. Det kommer lösa sig så fort du har en
fungerande uppkoppling.

Offline

 

#10 2004-11-30 15:08:38

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

uppkopplingen fungerar klockrent i både linux och windows, så det måste vara något med netbsd. ska ta och prova i freebsd också. återkommer.

Offline

 

#11 2004-11-30 15:16:23

Borage
Member
Registered: 2004-11-24
Posts: 27

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Kör också kommandot:

netstat -r

Körde du verkligen kommandot traceroute i din gateway? Första hoppet borde i såfall vara 213.144.252.1 och inte 10.244.128.97 vad de nu är för address.

Offline

 

#12 2004-11-30 15:23:50

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

fungerar även i en standard installation av freebsd.
heh, ja jag körde traceroute från min nbsd gw.

Offline

 

#13 2004-11-30 15:44:09

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Borage wrote:

Kör också kommandot:

netstat -r

Körde du verkligen kommandot traceroute i din gateway? Första hoppet borde i såfall vara 213.144.252.1 och inte 10.244.128.97 vad de nu är för address.

netstat -r visar "samma sak" som route show.

Offline

 

#14 2004-11-30 16:07:55

Borage
Member
Registered: 2004-11-24
Posts: 27

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Det borde inte visa samma sak utan se ut ungefär så här.


Internet:
Destination        Gateway            Flags     Refs     Use    Mtu  Interface
default              192.168.1.1       UGS        0        11      -       le0
loopback           localhost            UGRS      0          0  33220   lo0
localhost           localhost            UH          1          4  33220   lo0
192.168.1         link#1               UC          3          0      -       le0
192.168.1.1      link#1               UHLc        1          0      -      le0

Offline

 

#15 2004-11-30 19:59:34

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

med "samma sak" menade jag samma information smile

Offline

 

#16 2004-11-30 20:36:31

Borage
Member
Registered: 2004-11-24
Posts: 27

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Inte riktigt samma sak, det är lite mer utförligt och används flitigt vid felsökningar där man har avancerade router konfigureringar.
Kanske inte behövs i ditt fall. smile

Det är i alla fall skillnad om du tittar noga.

Internet:
Destination       Gateway            Flags
default             192.168.1.1      UG
loopback          127.0.0.1          UGR
localhost          127.0.0.1          UH
192.168.1.0       link#1             U
192.168.1.1       link#1             UH

Last edited by Borage (2004-11-30 23:42:22)

Offline

 

#17 2004-11-30 23:38:48

viktor
Administrator
From: Sweden, Umeå
Registered: 2004-05-10
Posts: 69
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

Hur ser din dhclient.conf ut?

Har du testat att sätta din default-gw statiskt?

Flusha först dina routes:

$ route -f

Lägg sedan till default-gw etc.

$ route add -inet default <gw>

Detta bör man dock inte göra när man ska få allt korrekt tilldelat via dhcp.
Du får testa dig fram lite, rensa dina routes och starta om dhclient om inte annat.


Hur ser din ifconfig -a ut? Verkar allt korrekt där, med ipadress, rätt nätmask, rätt broadcast, rätt media osv?

En till sak jag tänkte på är om du kanske måste ställa om din MTU, men det fungerar/stöds inte på alla nätverkskort och det verkar en aning långsökt.
Läs mer om hur du gör det med ifconfig på man.netbsd.se.

Hur ser det förresten ut när du försöker tracerouta din egen public-ip-adress?

Till sist en slutgiltig fråga.. Vad är det för nätverkskort du har ? smile

Med svar på ovanstående frågor, må det underlätta att hjälpa dig mer..

Offline

 

#18 2004-12-01 16:53:37

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

har inte tillgång till burken nu, så jag kan inte kolla allt så jag skriver rätt smile
det nätverkskort som är kopplat mot adsl-anslutningen är ett realtek 8139 (rtk).

jag har planer på att börja om från början (ominstallation), som en sista desperat
åtgärd, bara för att se om det fungerar innan jag varit och pillat i en massa inställningar wink

Offline

 

#19 2004-12-01 19:43:17

viktor
Administrator
From: Sweden, Umeå
Registered: 2004-05-10
Posts: 69
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

mgor wrote:

har inte tillgång till burken nu, så jag kan inte kolla allt så jag skriver rätt smile
det nätverkskort som är kopplat mot adsl-anslutningen är ett realtek 8139 (rtk).

jag har planer på att börja om från början (ominstallation), som en sista desperat
åtgärd, bara för att se om det fungerar innan jag varit och pillat i en massa inställningar wink

Låter som en bra plan, ibland kan det vara bra att börja om helt från början.
Hör av dig om problemet kvarstår.

Offline

 

#20 2004-12-02 16:31:12

mgor
Member
From: Sweden, Stockholm
Registered: 2004-11-25
Posts: 19
Website

Re: bredbandsbolaget och netbsd

!#@ nu fungerar det helt plötsligt och jag vet inte varför, för jag gjorde inget. heh, jävligt störande, men det fungerar ju så jag antar att jag får vara nöjd.

tack för all hjälp smile

Offline

 

Board footer

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB