forum.netbsd.se - NetBSD Sweden

You are not logged in.

  • Index
  •  » Hjälp
  •  » Två subnet på samma lan. Route-strul

#1 2006-08-11 05:25:43

RNilsson
Member
Registered: 2004-10-27
Posts: 3

Två subnet på samma lan. Route-strul

Jag tar om det från början efter att ha experimenterat lite...


Code:

[ip: 192.168.199.95, alias 10.10.10.95]     [ip: 192.168.199.100, alias 10.10.10.100]
          \_____[switch]_____________________/
             |
            [PC's med default GW 192.168.199.95]


Båda maskinerna sitter fysiskt inkopplade i samma switch.

192.168.199.95 ifconfig

Code:

gateway# ifconfig ex0
ex0: flags=8863<UP,BROADCAST,NOTRAILERS,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        capabilities=7<IP4CSUM,TCP4CSUM,UDP4CSUM>
        enabled=0
        address: 00:04:76:1b:19:8f
        media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex)
        status: active
        inet 192.168.199.95 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.199.255
        inet alias 10.10.10.95 netmask 0xffffffff broadcast 10.10.10.95
        inet6 fe80::204:76ff:fe1b:198f%ex0 prefixlen 64 scopeid 0x1

192.168.199.95 route

Code:

gateway# route show
Routing tables

Internet:
Destination       Gateway            Flags
default           81.234.218.1       UG
10.10.10.95/32    link#1             U
81.234.218.0/24   link#2             U
gw6-no22.tbcn.tel 00:0a:f3:32:71:80  UH
81-234-218-80-no2 127.0.0.1          UGH
loopback          127.0.0.1          UGR
localhost         127.0.0.1          UH
192.168.199.0/24  link#1             U
192.168.199.100   00:04:76:a3:d6:e0  UH

192.168.199.95 pings

Code:

gateway# ping 192.168.199.100
PING 192.168.199.100 (192.168.199.100): 56 data bytes
64 bytes from 192.168.199.100: icmp_seq=0 ttl=255 time=0.642 ms
^C
----192.168.199.100 PING Statistics----
1 packets transmitted, 1 packets received, 0.0% packet loss
round-trip min/avg/max/stddev = 0.642/0.642/0.642/0.000 ms
gateway# ping 10.10.10.100
PING 10.10.10.100 (10.10.10.100): 56 data bytes
^C
----10.10.10.100 PING Statistics----
2 packets transmitted, 0 packets received, 100.0% packet loss
gateway#

------
192.168.199.100 ifconfig

Code:

core# ifconfig ex0
ex0: flags=8863<UP,BROADCAST,NOTRAILERS,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        capabilities=7<IP4CSUM,TCP4CSUM,UDP4CSUM>
        enabled=0
        address: 00:04:76:a3:d6:e0
        media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex)
        status: active
        inet 192.168.199.100 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.199.255
        inet alias 10.10.10.100 netmask 0xffffffff broadcast 10.10.10.100
        inet6 fe80::204:76ff:fea3:d6e0%ex0 prefixlen 64 scopeid 0x1

192.168.199.100 route

Code:

core# ping 192.168.199.95
PING 192.168.199.95 (192.168.199.95): 56 data bytes
64 bytes from 192.168.199.95: icmp_seq=0 ttl=255 time=0.368 ms
64 bytes from 192.168.199.95: icmp_seq=1 ttl=255 time=0.346 ms
^C
----192.168.199.95 PING Statistics----
2 packets transmitted, 2 packets received, 0.0% packet loss
round-trip min/avg/max/stddev = 0.346/0.357/0.368/0.016 ms
core# ping 10.10.10.95
PING 10.10.10.95 (10.10.10.95): 56 data bytes
64 bytes from 10.10.10.95: icmp_seq=0 ttl=255 time=0.382 ms
64 bytes from 10.10.10.95: icmp_seq=1 ttl=255 time=0.316 ms
^C
----10.10.10.95 PING Statistics----
2 packets transmitted, 2 packets received, 0.0% packet loss
round-trip min/avg/max/stddev = 0.316/0.349/0.382/0.047 ms
core#

Sorry för mycket text.

Jag kan pinga min gateway på båda ip's från servern.
Jag kan inte pinga min server från min gw.

Vad saknar jag för route i min gw för att låta mitt 192.168.199.0 komma åt 10.10.10.0 ?

Tack på förhand.

Last edited by RNilsson (2006-08-11 21:34:06)

Offline

 

#2 2006-08-13 00:15:21

mrEriksson
Member
From: Uddevalla, Sweden
Registered: 2005-08-24
Posts: 10
Website

Re: Två subnet på samma lan. Route-strul

Har du lust att berätta lite mera i detalj vad det är du försöker göra? Så är det lite lättare att hänga med på vad som ska hända och händer.

Mvh
Ola

Offline

 

#3 2006-08-14 00:09:14

RNilsson
Member
Registered: 2004-10-27
Posts: 3

Re: Två subnet på samma lan. Route-strul

Det jag försöker göra är att förbereda lite för att installera en internet-lina till.

Jag vill kunna sätta upp en http eller socks-proxy på 10.10.10.100 för att skicka ut viss trafik den vägen.
Den maskinen kommer att kopplas till internet för att agera vpn-server och lite annat smått å gott.

Jag vill dock att klienterna på 192.168.199-nätet skall komma åt de klienter och resurser som kommer finnas tillgängliga på 10.10.10-nätet, men skicka sin default-trafik till den andra internet-linan (som har gateway 192.168.199.95).

Hoppas jag inte rörde till det mera nu bara smile

Offline

 
  • Index
  •  » Hjälp
  •  » Två subnet på samma lan. Route-strul

Board footer

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB